Maureen Wellens danst al bijna 35 jaar bij De Wieken09-12-2020

Maureen Wellens danst al bijna 35 jaar bij De Wieken

Met veel enthousiasme word ik door Maureen Wellens welkom geheten als ik aan kom lopen voor dit interview. Tafel en stoelen, ontsmet en wel, staan klaar, thee staat klaar, Maureen is helemaal voorbereid. “Ja zo ben ik nu eenmaal”, begint ze haar verhaal. “Ik ben een echt mensenmens en vind het heerlijk om onder de mensen te zijn. What you see is what you get.”  

Zeventig jaar geleden werd Maureen geboren in Zuid-Afrika. In haar jeugd startte ze haar danscarrière met klassiek ballet. “Afrikaanse dans vond ik toen helemaal niks, maar achteraf gezien heb ik daar wel spijt van”, vertelt ze. “Het is toch je roots en die dans dat is iets dat je van binnen voelt. Daarom organiseer ik minimaal één keer per jaar een workshop Afrikaanse dans, die wordt verzorgd door een pupil van mij. Zij heeft de hele opleiding in Afrika gevolgd en afgerond.”

Dansen brengt mensen bij elkaar

De liefde bracht Maureen van Afrika naar Nederland. Eerst woonde ze samen met haar man in Amsterdam en daarna kwam ze, met een tussenstop in Utrecht, in Vaassen terecht. “Altijd heb ik gedanst”, zegt Maureen. “Ik vind het zó leuk dat ik alle opleidingen van de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) heb gevolgd. Zij zijn wat mij betreft de beste opleider. Met dansen doet leeftijd, kleur of je afkomst er niet toe. Het brengt mensen bij elkaar.

Het enthousiasme van Maureen bleef niet onopgemerkt. Al snel had ze meerdere dansgroepen in Vaassen en Emst en wist ze een echte jazzdance demonstratie te organiseren. Clubs uit de hele regio namen hier aan deel. “Dat is denk ik wat ik het leukst vind aan dansles geven. Het motiveren van mensen om te bewegen, saamhorigheid creëren en dingen organiseren. Het hele gezin deed ook mee. Ik ging de markt af voor sponsorgeld, mijn man maakte het programmaboekje, mijn zoon hielp met het opbouwen van het decor en mijn dochter hielp met de make-up.

De Wieken thuisbasis  

De eerste demonstratie vond plaats in De (oude) Koekoek. Dat was wel een dingetje, want er kwam maar liefst duizend man op af. Heel gaaf, maar na afloop kreeg ik wel een telefoontje van de brandweer, dat dit niet helemaal de bedoeling was in verband met de veiligheid. Het jaar daarop zijn we daarom naar De Wieken uitgeweken en dat is vijftien jaar zo gebleven. De laatste demonstratie was in 2002. Voor die gelegenheid heb ik toen met mijn dames selectiegroep een Afrikaanse dans gedaan op blote voeten en met live muzikanten en trommels. Een waardige ode aan Afrika.

Nog steeds geef ik met veel plezier wekelijks zumbalessen in De Wieken. Ik dans er dus al bijna vijfendertig jaar. Welke groep ik ook les geef, ik gebruik altijd muziek uit de top veertig. Het is belangrijk om bij te blijven. Oma danst op dezelfde muziek als de kleinkinderen luisteren, dat schept een band. Pas als ik het allemaal niet meer kan volgen, kap ik ermee. Maar voor die tijd… lijkt het me eigenlijk heel leuk om nog eens een demonstratie bij De Wieken en/of De Koekoek te organiseren”, sluit Maureen af.